Kuhasta maukasta graavikalaa

Julkaistu 9. tammikuuta 2025 klo 23.12

Monet meistä tykkäävät graavikalasta, niin minäkin. Juhlapöydässä tarjotaan useimmiten Norjanlohesta tai kirjolohesta valmistettua graavia, mutta oletko jo kokeillut kuhaa graavikalana?

Kuhasta saa todella maistuvaa graavikalaa, jota voi tarjota rintarottingilla juhlavieraille ja arvuutella mitä kalaa kyseinen graavi on? Yleensä monikin veikka siikaa vaalean värin perusteella, mutta yllättyvät positiivisesti kuullessaan syövänsä kuhaa.

Ennenkuin kuhasta voi valmistaa graavikalaa tulee fileet pakastaa lapamatotartunnan välttämiseksi. Mikäli pakastin pääsee alle –24 asteeseen, riittää yli yön pakastaminen. Mutta mikäli pakastin on tavallinen –18 asteen versio, kalaa tulee pakastaa kauemmin kuin neljän päivän ajan. Pakastuskäsittelyn jälkeen sulata fileet ja ryhdy valmistamaan herkullista graavikalaa.

 

Konjakkikuhagraavi

 1 kg pakastettua kuhafilettä. Sulata pakastetut kuhafileet ja kuivaa fileet talouspaperilla

 2 -3 rkl konjakkia. Sivele fileiden pintaan konjakkia esim.pullasudilla ( Konjakin voi korvata myös viskillä, ginillä tai muulla haluamallasi alkoholilla. Voit myös jättää alkoholin pois )

2-3 rkl sormisuolaa.

1 rkl sokeria

1 tl valkopippuria tai sitruuna pippuria

Sekoita suola, sokeri ja pippuri keskenään ja hiero seos fileiden pintaan. Laita fileet päällekkäin ja kääri voipaperiin ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Voit myös käyttää tarkoitukseen sopivaa suolausastiaakin.

Leikkaa fileistä ohutta siivua ja asettele näyttävästi tarjolle.

Halutessasi voit ripoitella graavisiivujen päälle tilliä ja leikata sitruuna viipaleita hapokkuutta antamaan.

 

Vinkki suolaukseen! 

Suolaa fileet karkealla merisuolalla. Kaada karkeaa merisuolaa laakeaan astiaan ja pistä kalafile suolakerroksen päälle. Painele kevyesti ja nosta file pois ja ravistele kevyesti. Fileeseen jäänyt suola on oikea määrä graavaukseen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.