Miten tunnistaa kalan tuoreus?

Julkaistu 13. tammikuuta 2025 klo 17.33

Monia saattaa mietityttää, kuinka kauan kala säilyy syöntikuntoisena ja miten kalaa pitäisi käsitellä pyynnin yhteydessä ja sen jälkeen?

 

Kylmäketju ja säilytyslämpötila vaikuttavat oleellisesti kalan säilyvyyteen.

Kala tulee tainnuttaa ja verestää välittömästi pyynnin jälkeen. Tainnuttaminen onnistuu napakalla puukalikan iskulla kalan silmien tasolle. Pikkusinteiltä voit murtaa niskan vääntämällä kalan päätä taaksepäin, jolloin kalan niska murtuu ja kala kuolee.

Välittömästi tainnuttamisen jälkeen suoritetaan kalan verestäminen. Veitsi asetetaan kalan kiduskaaren taakse terä niskaan päin ja työnnetään veitsi kalankiduksista läpi leikkaamatta kalan niskaa poikki. Ammattikielessä puhutaan kalan pistämisestä. Tämä pistoliike katkaiseen kalan sydämmeen menevät  suuret verisuonet ja veri pulppuaa nopeasti pois kalan sydämmen vielä lyödessä. Pelkkä kiduskannakkeen katkaiseminen ei poista veriä kalasta!

Seuraavaksi kala täytyy jäähdyttää nopeasti jäähilevedessä 0 - +3c lämpötilaan. Mikäli jäähilettä ei ole saatavilla voit pakastaa vettä esim.muovisiin mehupulloihin tai pieniin kanistereihin. Laita saaviin vettä ja jäädytetty pullo/kanisteri saaviin lillumaan kalan kanssa. Jos sinulla on mahdollisuus käyttää jäähilettä niin muista, että jäätä ei ole koskaan liikaa matkassa mukana! Varsinkin lämpimällä säällä jää sulaa nopeasti kaloja jäähdytettäessä.

Mikäli sinulla on tarkoituksena viettää pitkä päivä järvellä kalastaen suosittelen ottamaan mukaan väh. 2-3 kylmälaukullista jäähilettä. Sopivan jäähdytys veden saat, kun laitat 60l saaviin 2 ämpärillistä vettä järvestä ja puoli kylmälaukullista jäähilettä. Laita kala välittömästi tainnutuksen ja verestyksen jälkeen jäähileveteen jäähtymään. Suojaa saavi auringonpaahteelta laittamalla vaikka jätepussi tai takki saavin päälle. Voit myös askarrella sopivan kannen saavin päälle vanerista ja finfoam levystä. Jäähdytä kalaa puolisen tuntia jäähilevedessä ja siirrä kala sen jälkeen kylmälaukkuun ja hautaa kala kokonaan jäähileeseen. Vaihtoehtoisesti voit myös hankkia tarkoitukseen sopivan suuren kylmäaboxin. Näitä myyvät suuret tavaratalot ja hyvin varustellut kalastustarvikeliikkeet. Ainakin Igloo tuotemerkin alta löytyy takuulla käyttöösi soveltuva kylmäboxi.

Nopea ja oikeaoppinen käsittely varmistaa, että kala ei kärsi tarpeettomasti, kalan liha tulee kiinteämmäksi ja maukkaammaksi sekä kalan säilyvyys paranee.

Mitä nopeammin pyynnin jälkeen kalan saa kylmään, sitä kauemmin se säilyy. Perattu tuore kala säilyy jäitettynä hyväkuntoisena 2-7 päivää ja filee 2-4 päivää. Kotona jääkaapissa kalaa ei kannata säilyttää kahta päivää pidempään.

 Tuoreen kalan tuntomerkit

Mistä sitten tietää onko kala vielä tuoretta ja syönti kuntoista?

Parhaiten tämä toteutuu silloin, kun kalastat kalan itse niin tiedät myös mitä syöt. Kaikilla meistä ei kuiteskaan ole mahdollisuutta ja kykyä kalastaa itse, eikä edes tuttava piirissäkään välttämättä ole kalastajia. Tällöin joudumme turvautumaan osto kalaan.

Mikäli kotipaikkakunnallasi toimii kaupallinen kalastaja suosittelen ostamaan kalan ensisijaisesti suoraan kalastajalta. Tällöin saat todellista lähikalaa, joka on oikeaoppisesti käsitelty ja tuet taloudellisesti kaupallista kalastajaa, etkä näin ollen maksa turhasta eri välitysportaille. Ostaessasi kalaa marketista kalatiskiltä tai kylmäaltaasta valmiiksi pakattua kalaa, on sinulla kuluttajana oikeus tietää mistä ja milloin kala on kalastettu. Käytä oikeuttasi ja kysy myyjältä asiasta ellei tietoja ole muulla tavoin ilmoitettu.

Tuoreen kalan tunnistat seuraavista tuntomerkeistä.

1. Kala tuoksuu raikkaalta ei eltaantuneelta.

2. Kalan  silmät ovat kirkkaat ja kidukset kirkkaan punertavat, eivät harmaat ja liman peitossa.

3. Tuore kokonainen kala on väriltään kirkas ja  kalannahka on kostea.

4. Kalan liha on kimmoisaa ja kirkasta. Voit testata lihan kimmoisuuden painamalla kevyesti kalan lihaa sormella. Mikäli sormi uppoaa kalanlihaan ei kala ole enää tuoretta.

5. Valmistettu kala tuoksuu ja maistuu hyvälle.

 

Herkutellaan tuoreella kalalla!

- Kala-Antti

 

 

 

 

 

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.