Made keskitalven sesonkikala

Julkaistu 14. tammikuuta 2025 klo 15.05

Nämä mateet on kalastettu Ilomantsin Hattujärvestä Toukokuussa. Yhteispainoa mateilla oli 14kg. Suurin made painoi 6300g.

 

Mateen perkaaminen

Made tulee tainnuttaa ja verestää välittömästi pyynnin yhteydessä ja jäähdyttää 0-+3C lämpötilaan. Etenkin kesällä tätä seikkaa ei voi liikaa korostaa! Mateen oikeaoppinen käsittely takaa herkullisen kala-aterian ympäri vuoden.

Mateen liman saa kaavittua veitsellä ja huuhtelemalla kalaa kylmällä juoksevalla vedellä. Lopuksi voit kuivata mateen talouspaperilla.

Voit myös nylkeä mateen. Tällöin terävällä veitsellä tehdään piirto mateen pään takaa vatsan kautta takaisin aloituskohtaan. Nyt irroitellaan sormilla painellen hieman nahkaa mateen pään takaa. Ota seuraavaksi pihdeillä kiinni nahkan reunasta ja ala vetää pihdeillä nahkaa pyrstöön päin vasemman käden pidellessä kalaa päästä paikoillaan.

Mikäli sinulla ei ole pihtejä käytössä voit vetää nahkan pois myös käsin. Käytä tällöin sanoamalehteä tai talouspaperia apuna tukevan otteen saamiseksi liukkaasta nahkasta. Kun olet poistanut nahkan avaa mateen vatsa varovasti ja poista kalan sisälmykset. Varo puhkaisemasta kalan sappea. Mikäli sappirakko puhkeaa tulee sappineste huuhdella pois pikimmiten kylmällä vedellä. Muutoin sappineste imeytyy lihaan ja tekee siihen kitkerän maun. Mikäli sappirakko on jo puhjennut ennen perkausta, niin täytyy sappinesteen värjäämä alue leikata pois.

Poista seuraavaksi mateen evät. Pyrstön evärivistö lähtee kätevästi pois vetämällä. Ota veitsi käteen ja tartu veitsellä ja peukalolla evästä kiinni ja vedä varovasti päähän päin. Poista myös pyrstö, rintaevät ja pää. Paloittele made annospaloiksi.

Voit keittää mateen nahkasta, evistä ja päästä maukkaan kalaliemen. Vanha tapa oli valmistaa madekeitto nylkemättömästä mateesta. Keittoa varten made paloiteltiin annospaloiksi ja keitettiin päineen sekä pysrtöineen. Keittoon lisättiin loppuvaiheessa mätipussit ja maksa makua antamaan sekä nokare voita tai kermaa.

Netistä selaimella löytyy herkullisia made reseptejä ja taitavan kokkaajan käsittelyssä made taipuu herkulliseksi gourmeeateriaksi.

 

Herkutellaan mateella ympäri vuoden!

- Kala-Antti

 

 

 

 

 

 

 Mateen kutu ajoittuu vesistöstä riippuen tammi–maaliskuulle. Made kutee 1–3 metrin syvyisissä vesissä. Kutu tapahtuu sora- tai hiekkapohjalle. Ruokakalana made on erinomainen. Aiemmin ajateltiin usein, että vain talvella pyydetty made olisi käyttökelpoista, mutta syvänteissä ympäri vuoden tasakylmissä vesissä asustava made on kesällä yhtä hyvä kuin talvellakin.

Koska madetta on tarjolla kalatiskeissä vain kutusesongin aikaan, niin tämäkin seikka osaltaan on johtanut kuluttajia harhaan mateen käyttökelpoisuudesta ruokakalana ympäri vuoden.

Mikäli madetta kalastettaisiin kaupallisessa tarkoituksessa ympärivuoden ja panostettaisiin mateen markkinointiin erinomaisena ruokakalana läpi vuoden, olisi tässä merkittävä tulon lähde monelle kalastajalle.

 

Mateeen mäti ja maksa kulinaristien herkkua

Kutuaikana naarasmateita arvostetaan erityisesti niiden mädin takia. Mädin valmistus vaatii hieman esitöitä. Ensimmäiseksi mäti täytyy puhdistaa mätipussin kalvoista ja verisuonista.

Mädin käsittely. Avaa mätipussin kalvo veitsellä leikaten ja kaavi mäti lusikalla astiaan. Mikäli mäti on jo juoksevaa niin voit lypsää mätipussit tyhjäksi. Seuraavaksi lisää astiaan kylmää vettä  ja vatkaa käsivispilällä mätiä. Nyt mahdolliset kalvojen jäämät ja verisuonet puuttuvat vispilään kiinni. Valuta sameaa vettä pois astiasta ja lisää tilalle kylmää vettä ja toista vispilä käsittely.Toista käsittelyä niin kauan, että mädissä ei ole enää epäpuhtauksia.

Valuta mäti kuivaksi harsokangas pussissa astian päällä jääkaapissa. Vaihtoehtoisesti voit valuttaa mädin kuivaksi kahvinsuodattimella. Laita suodatin pussi suppiloon ja kaada märkämäti suppiloon. Laita suppilo alusastiaan jääkaappiin valumaan.

Kun mäti on valunut kuivaksi pakasta mäti lapamatotartunnan torjumiseksi. Tavallisessa kotipakastimessa -18c lämpötilassa mätiä suositellaan pakastettavaksi 4 vrk.  Mikäli pakastin pääsee -24c asteeseen riittää 1 vrk:n pakastus tuhoamaan lapamadon toukat.

Pakastuskäsittelyn jälkeen mäti on valmistettavissa ruokapöytään. Sulata pakastettu mäti hitaasti jääkaapissa ja mausta suolalla (n. 1 tl per 100 grammaa mätiä). Mausta mäti valko- tai maustepippurilla ja sekoita se kevyesti vatkatun kerman joukkoon ja tarjoa blinien kanssa. Tai kokoa paahtoleivälle perinteinen mätikattaus smetanoineen, sipuleineen ja tilleineen.

Juomasuositus: mädeille sopii raikkaat ja riittävän aromikkaat valkoviinit.

Mateen maksa on myös herkullinen ja hyvä A-vitamiinin ähde. Maksassa on usein kuitenkin loismadon munia. Nämä loismadon munat ovat valkeita pallukoita mateen maksassa. Ne voi poistaa maksasta ennen ruoaksi laittoa, jolloin maksa on täysin käyttökelpoinen.

 

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.